BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Wednesday, July 7, 2010

+ Sumpah Ayah +


setiap hari ada kelahiran baru

setiap hari ada yang berlalu pergi

setiap hari juga ada yang memproses untuk kesinambungan zuriat

dan dalam tempoh kelahiran itu, macam2 boleh jadi

9 bulan terlebih hari bini no 2 pakcik aku pregnant

bila dah cukup time, baby tu tendang2 perut bini ayah dia


disebalik tabir;

ayah baby: "tengok tu, anjing, jin, setan, hitam!!!" kata pakcik aku, merujuk kepada abah yang tengah jalan..

mak baby: "tu..tu..babi dah datang..." kata bini no 2 pakcik aku merujuk kepada abah aku..

ayah baby: "hitam betul, celaka.. bangsat.. babi.." kata pakcik aku merujuk kepada mak yang tengah masak kat dapur..

ayah baby: "hitam!! babi!! bangsat!! celaka!! anjing!! pukimak!!!" merujuk kepada semua keturunan abah aku..


realiti sekarang;

opah: "anak prmpuan dapatnya, susah nak bersalin.. baby lemas dalam perut.. selamat.. baby besar, kena masuk dalam inkubator.."

mak aku: "Ohh, yeke? tak pe la, kami tak masuk campur.."

opah: "anaknya hitam.."

mak aku: tengok mak, nasib baik hitam je.. kalau ALLAH nak tunjukkan pada dia, apa yang dia sebut2 selama ni, lagi teruk kan? kalau tetiba je time lahir, keluar tanduk, hidung mcm..... camne tu, mak?

opah: senyap~


sebab mulut, baby yang tak bersalah jadi mangsa

apa kesudahan nasib si baby ni?

family aku memang tak ambil kisah pasal keturunan pakcik aku

sebab dia pernah pukul opah aku

bila bini no 2 dia bersalin, terhengeh-hegeh minta opah aku belah mulut si baby

tu adat family aku kalau ada kelahiran baru

kata orang, bila sesuatu yang buruk itu di ulang, akhirnya akan menjadi 1 sumpahan

macam sumpah si dayang senandung pula...



adat belah mulut: supaya berkata2 manis bila dah besar.. aku syak, pakcik aku ni time lahir, arwah moyang aku tak sempat kot nak belah mulut dia, sebab tu mulut dia bau cm2..






8 comments:

bukan penggoda said...

ape kes?

Vanilla Popsicle said...

erkk.. knapa dengan dia..

black_mel said...

nk belah mulut cm mana??

p3perak said...

si penggoda:

anak pakcik gua termakan sumpah bapa dia..

Vanila Popsicle:

baby tu jd mangsa.. mulut mak bapa kurang ajar.. sian baby tu, lahir pun susah..


black_mel:

selalu family kitorg guna air zam zam / buah kurma, bg rasa kat bibir baby yg baru lahir.. adat je..

LoKMaNHaKiMKaMaRuDiN said...

eerrk,,,ape kes ni??

black_mel said...

owh...mcm tu ker..igt kena guna pisau..mybe my family pun guna jgk..tp x pggl belah mulut..x sure diorg pggl aper..

Chaon Cornerz said...

merayap2 pepagi..

Anonymous said...

Rather the helpful information