BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Sunday, December 6, 2009

+ LELAKI vs PEREMPUAN [ PART 2] +


Salam 1 Malaysia..

Owhh.. akhir2 tahun cmni, ramai gak blogger wat contest.. mcm2 contest.. yang paling latest adalah Mr. Fird, "Photo Cinta Suci Contest.." nape aku tak join plak contest ni?? nape ek?? korang rasa?? hahahaha.. abaikan.. kat cni aku nak wat iklan cm Mr. Nuff jab, borang masih kosong.. sape2 nak isi borang, nak apply jd calon, leh la.. sebab tu adalah azam 2010.. sila la klik2 kt komen tu ek, utk proses seterusnya.. hehehehe..

aku ingat lagi, sebelum masuk U hari tu, de sorang pakcik ni gtau kat aku.. lagi setahun sebelum grad, baru cari calon.. esok2, dah abis belajar, terus je kahwin.. orang lelaki sekarang ni takut nak masuk meminang anak dara yang study tinggi2 ni.. *hahaha.. tergelak aku sorang2* betul ke korang??

ok la, kalau ada antara korang yang pernah baca entry aku sebelum ini, aku pernah post pasal LELAKI MELAYU?? apa kes?? hahaha.. pas aku post je entry tu, ramai gila serang aku kt YM.. yang bukan blogger pun serang gak.. antara kata2 diorag..

Mr. A: apa ini?? lelaki plak?? pmpuan tu..

Miss B: tak aci la cmni.. pmpuan pn tak perfect gk..

Miss C: ko igt ko tu apa??

Mr. D: ko anti laki ke??

Miss E: berlagak bagus je ko ni..

bla... bla... bla... [lupa dh spe lg kutuk2..]

thanks pada yang komen gk.. actually, entry kali ini adalah sambungan entry yang lepas.. seperti yang aku janjikan, aku akan bongkarkan apa maksud aku tulis entry tu..

kadang2 aku pelik, bila aku tanya je kat korang yang dah pernah rasa putus cinta [mcm aku], korang mesti nak salahkan sebelah pihak..

Mr. Lelaki: aku tak percaya dah kat mana2 pmpuan pasni.. pmpuan sume sama.. curang!!

kes yang lain plak..

Miss Perempuan: aku tak percaya kat lelaki2 ini sume.. diorang sama je.. curang!! ego!! suka salahkan sebelah pihak.. bla.. bla.. [emosi terlebih..]

Ha.. nape la kita ini sume tak boleh nak terima dugaan mcm ini..?? masing2 nak dipersalahkan.. orang ni la salah.. dia la salah.. manusia tak perfect.. aku nak petik 1 komen from Haniff... komen yang membina..

Allah menjadikan manusia berbilang bangsa,pelbagai kaum,warna kulit bukan kerna yg sia-sia..
tp Allah Maha mengetahui setiap akan hamba dan makhluknya.

hah..adakah lelaki afrika lebih baik dari itu, adakah lelaki kulit putih lebih baik dari itu, adakah lelaki cina lebih baik dari itu atau adakah lelaki india lebih baik dari itu..??

Tiap anak Adam pasti akan banyak melakukan kesalahan dan sebaik-baik pelaku kesalahan ialah yang bertaubat.

lihatlah & nilai akan dirimu dahulu adalah lebih baik dari melihat & menilai diri org lain..

teringat kata2 sahabat...
bersiap sedialah kita, apa yg kita hendak berikan alasan pada Allah diakhirat kelak..
adakah dgn ilmu engineering kita,degree kita, sijil kita, bahkan itu dunia semata2..

Dan tiadalah kehidupan dunia ini, selain dari main-main dan senda gurau belaka. Dan sungguh kampung akhirat itu lebih baik bagi orang-orang yang bertaqwa. Maka tidakkah kamu memahaminya? [6 : 32]


kata Mr. black_mel, mungkin belajar dari pengalaman.. tak salahkan kalau kita belajar dari pengalaman yang lepas, tapi mengapa perlu untuk membalas dendam.. sampai salahkan orang lain plak..

aku pernah bertegang urat dengan seorang sahabat.. dia minta pandangan.. then dia yang kasi jwpn.. dia terima semula pmpuan yang pernah main2 kan hati dia dulu.. sebab dia ada misi.. misi untuk membalas dendam dan merosakkan maruah pmpuan itu.. apakah ini yang korang fikirkan terbaik untuk mengajar erti kesetian??

p/s: maafkan aku atas entry ISU:LELAKI MELAYU.. yang pasti, aku ingin mencari sebuah jawapan, apakah itu kesetian, kejujuran, kasih sayang dan kecintaan.. so, tak perlu la untuk kita mencari kesalahan orang lain sebelum kita mencari salah silap kita.. dah jodoh kita bukan dengan dia, redha je la..

p/s: ALLAH SWT dah tetapkan siapa jodoh kita, yang terbaik dr sebelum ni.. sabar la menanti ek..

p/s: borang masih kosong.. [hahaha.. kegedikkan yang terlampau..]

14 comments:

black_mel said...

no 1?hahaha....xkisah sapa2 yang salah...biasa lah..manusia..semua buat silap.

p3perak said...

erk??
dh balik??

hBz said...

laki indon banyak.ikut saja mereka pulang.sayang bangat mereka nanti

p3perak said...

to hBz:

ngak mau sih??
ngak mau tinggal di Pulau Lombok..
mau tinggal di M'sia gitu..
hahaha..

s.c.h.u.l.t said...

lagi 1 sem nak grad. calon tak carik pon lagi. pakcik carikkan? tengs! :P

(sila sampaikan pada pakcik tu. HAHA)

Framestone said...

he..23x
bg bro..ala kecewa sekali nk bising2... ingt tuhan kat atas tue xkecewa ke dgn cinta korang pada die huhuhu

full stop... lame xkaco sha

www.broframestone.com

p3perak said...

to s.c.h.u.l.t:

owhh.. 1 sem lg.. bestnya..
kamu stdy mne sis??
kita de 3 sem lg..
mkn nasi minyak, jgn lupa jemput tau!!

p3perak said...

to Framestone:

bro, kamu dh bpe kali putus cinta ek??
kaco la, selagi sis kamu x marah ek, bro..
hehehehe..
waiting for my new entry..
dont forget to vote for me..
[iklan jab..]

Decorater [MisS N] said...

ko ingat ABID tak?x-student STAR yg penah nek bas ngan ko balik teluk intan tuh..

arituh,kitorg serbu umah abid..abid join beraya ngan kitorg.die bwk camry putih..aku naek keta ngan khuzai n radzi..radzi makin ensem..baik lak tuh...
haha..mesti ko bengang ngan aku peh bace komen ni kan?

haha..sudah2! lupekan hal yg da berlalu..

p3perak said...

Owhh..
rugi la, mau join sama..
[gedikkz..]
eh2.. ko wt statement ni, jab lg de
gosip2 plak..
ABID still my fren like u Miss N..
aku dah join contest ko..
anything kena ubah x??

Decorater [MisS N] said...

stakat nih takde yg perlu diubah..just send me ur address kat emel aku k...

gosip??
sume tuh kwn je kan.satu sekolah..

p3perak said...

Miss N: x yah la address ni, buang
duit setem je..
kasi belanja KFC ke??
McD ke??
hahahaha..
terlebih demand suda!!

Decorater [MisS N] said...

ta boley2...duit setem,sampul surat,material design sume de org sponsor...

nanti kasik eyh

Muhammad Hanafi Bin Sulaiman said...

assalamualaikum.. 1 skali, takde salam 1 malaysia, mazhab mane tuh??jgn main2kan salam..
Kalau nk bg salam, bg salam btl2, jgn terpengaruh dgn media... wassalam