BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Friday, March 12, 2010

+ Amanah Dari Abah +

Assalammualaikum..
Salam 1 Malaysia..

akhirnya, aku berjaya mendarat, berhenti dan menulis lagi.. *sewel dah rasa..* 2 hari dah aku try loading masuk blOg sendiri.. hampeh.. nak masuk tak bOleh, ni kan nak update.. betulkan?? sO, salah siapakah?? tatkala beruk2 peliharaan mula membuat band, aku telah menjadi mangsa.. yang peliknya la kan, aku bOleh dengan selamat syukur alhamdulillah siap bOleh buat kenduri bila masuk blOg 1221 steps, empty decoration, hbz, cik biol, si Jordan, aduka, aried, seniaku, faizfarish.. + kOmen2.. blOg sendiri cam sengal je nak masuk.. sebelum aku membebel ni la, 5 kali aku shutdown lappy.. cucuk berukband, connect, lOading, FAIL!!!! ni kali ke 6, then LULUS!! *masih tak putus asa*

>>stOp mencarut..! ~aku rindu abah.. aku rindu mak..

dah 1 minggu aku merajOk dengan mak.. petang tadi, tiba2 je mak sms.. aku call mak, suara mak dah ok, tak marah2 cam minggu lepas.. *sape merajuk dengan spe?* ntah.. lalala~ then, aku call abah plak.. bila dengar suara abah je, air mata turun.. kalahkan hujan yg dah mula turun kat terengganu.. aku pelik.. aku ada buat salah dengan abah ke?? tak pun.. aku mintak duit selalu la..

imbas kembali..

abah: study cmne?? urusan praktikal settle dah??

aku: dah.. ok je, serabut sikit sebab banyak test.. subjek susah2 sem ni.. banyak teOri.. *sambil tgOk adik bOngsu aku tidO kat belakang*

abah: abang cik cmne? hari tu pergi sekOlah dia, cikgu cakap apa??

aku: ok je, dia tu cerdik, tapi masalah kawan + rokok.. mudah terpengaruh.. kantOi balik asrama time waktu rehat.. last warning dah dia tu, kalau degil, buang je la kOt..

abah: nape jadi cmtu? memang anak yang tak hargai jasa abah.. abah bukan mintak duit kOrang.. abah kamu ni nak anak2 berjaya je, belajar sampai habis.. lepas ni, nak kawen, kawen la.. abah bukan kejam, sampai nak halang anak2 abah kawen.. tapi, study sampai abis dulu.. *yeay!! lampu hijau*

aku: Uish.. lambat lagi la, abah..

abah: abah tak nak bersaing dengan anak2 orang lain.. tapi, cukup dengan adik2 abah je.. anak2 diOrang masuk swasta, itu pun tak habis belajar.. study dekat mesir, last2 balik m'sia sebab buat hal.. abah tau, anak2 abah tak pandai kalau nak bandingkan dengan anak2 orang lain..

*tiba2 aku nangis*

abah: tapi, abah bOleh banggakan sebab anak2 abah masuk sekOlah kerajaan.. kak yOng, abah bukan tak sayang anak2 abah.. tapi, anak2 abah tak sayangkan abah.. abang cik dah malukan abah.. angah dah malukan abah.. abah dah tak ada anak2 lelaki sejak angah dengan abang cik malukan abah.. abah ada 3 orang je anak perempuan.. cuma anak2 perempuan ni je la yang abah harapkan.. yang bOleh gembirakan hati abah..

*dalam kegelapan malam tu, aku nmpak mata abah berair.. aku terus pandu kereta*

aku: *senyap*

abah: kak yOng tgOk, abah keja siang malam.. segala keja abah buat.. masuk hutan, sukat sana, buat ban [benteng halang banjir].. balik kerja, abah terus p gerai.. mana masa rehat abah? time zohor, asar, maghrib, isyak, subuh tu la masa rehat abah.. abah rehat kat masjid.. pas2, sambung balik keja.. mana sume duit tu? abah bukan guna duit tu pergi bOros, kuar malam2.. tgOk contoh dekat dah la, mak ngah kamu, rumah pun nak kena lelOng.. sebab apa? malas nak keja.. ada duit bOros.. nasib ada mak kamu.. bergadai emas, nak tOlong mak ngah bayar duit rumah.. kalau tak...?? biar abah je cari duit, nak bagi sume benda buat anak2 abah.. abah bukan nak tunjuk rajin, bukan nak tunjuk abah kamu ni hebat, sume keja abah buat.. sebab abah dulu tak belajar tinggi, atOk tak ada duit nak sara abah.. sebab tu abah tak nak anak2 abah jadi cmni.. abah mintak 1, belajar.. abah tak suruh anak2 abah kerja, bagi duit kat abah.. kenapa susah sangat nak buat apa abah nak?

*sunyi*

abah: abang cik tu dah cukup memalukan abah.. abah sayang dia.. abah dah beli dia jam, hadiah sebab gembirakan hati abah.. nak belajar semula.. sekarang ni? buat hal lagi.. apa lagi salah abah sampai anak2 abah tak bOleh nak gembirakan hati abah?

*dah sampai kat tempat aku naik bus, nak balik terengganu..*

.....................................................................................

>>bus pun sampai..

abah: kak yOng, tunaikan harapan abah.. abah dah bOleh bangga sebab kak yOng dah smpai tahap ni.. sabar, tahun depan dah nak abis belajar, dah ada degree, lepas tu, kak yOng nak buat apa2, buat la.. abah nak tunjuk kat adik2 abah, abah mampu didik anak2 perempuan abah.. selama ni diOrang maki hamun abah.. abah tetap abah, setabah menjaga dan membesarkan anak2 abah..

*abah cium ubun2 kepala aku sebelum naik bus, air mata jatuh lagi.. aku cium adik bongsu aku, cium tangan abah.. then naik bus.. hampir sebulan aku jaga amanat abah..*

dalam bus, aku dapat sms..

#pukimak!!#
#babi!!#
#sial!!#
#perempuan anak haram!!#
#jalang!!#

hati aku dah parah, kali ni kena simbah asid.. aku sms kawan baik aku, ngadu kat dia.. nak pulihkan semangat aku sebelum tibanya kat kampus.. malam tu, hati aku berbalut kemas, dengan semangat dari dia.. tp, akhirnya dia senyap, tak reply sms.. tidO gak kot, sama2 naik bus malam tu.. akhirnya aku terlena, dengan 1 matlamat di jiwa.. dalam hati, cuma ada abah, mak, adik2, opah, dan kamu!! selain yg kekal abadi, ALLAH SWT..



p/s: adik2 aku, aku tau kOrang baca blOg aku.. amanat ni dari abah, tak edit, tak skip.. kita gembirakan hati abah.. abah nak tgOk kita konvo..

p/s: kamu, tq ya..

6 comments:

sayaBerd said...

btol.
Nabi penah bersabda
org yg paling bertuah dlm dunia ni adalah mereka yg masih mmpunyai ibu bapa.
wallahualam..

p3perak said...

sayaBerd:

thanks..

black_mel said...

nice..teruskan belajar....kejayaan x pandang pada jantina..laki ppuan bole berjaya....

::FAIZ FARISH:: said...

Good Luck....

p3perak said...

black_mel:

thanks ya.. remember that's word..

p3perak said...

FAIZ FARISH:

thanks.. gd luck tOo..